ussi, witaj
kontrolka świec mruga na zółto + błąd 16955 - Brake Switch
Zwiń
X
-
kontrolka świec mruga na zółto + błąd 16955 - Brake Switch
Witam
tak jak w temacie - niesystematycznie mruga mi kontrolka świec na zółto.
Podpięłem Vaga i pokazało się to:
16955 - Brake Switch (F): Implausible Signal
P0571 - 35-10 - - - Intermittent
Z tego co wyczytałem na forum - wymiana czujnika stopu
Sprostujcie mnie jeżeli się mylę.
Jakie oznaczenie ma ten czujnik?? Mam O1 TDI 2004r ALH
Dzięki bardzo
-
-
Adacho74, też to miłem jakieś dwa tygodnie temu. Przed zakupem czujnika hamulca, który znajduje się nad pedałem hamulca, sprawdź bezpieczyniki (dokładnie). Piszę dokładnie bo tak pobierznie sprawdziłem i mam teraz dwa czujniki Pospieszyłem się i zakupiłem (koszt jakieś 30 zeta). U mnie w tdi był to bezpiecznik odpowiadający za pracę silnika.
Jakby się jednak okazało że to czujnik to wymontuj stary bo tych czujników jest duuuużo i trzeba najlepiej po nr seryjnym szukać. No a poźniej zostaje tylko i wyłącznie anulowanie błędów.
To by było na tyle powodzenia.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez czarny_wwaU mnie w tdi był to bezpiecznik odpowiadający za pracę silnika.
Ja tez sprawdzilem bezpieczniki i wszystkie sa ok - nie sa przepalone, ale nie wiem, czy moga miec jakis inny blad...
Przeskanowalem swoja octavie i odczytal mi kilka bledow silnika:
17664 (P1256)
19559
16955 (P0571) Cruise Control/Brake Switch A Circuit Malfunction
INTERMITENT
18062
Nie bylem w stanie przeskanowac hamulcow - VAG nie mogl sie polaczyc :/
W prostym tlumaczeniu przelacznik hamulca ma jakas nieprawidlowosc w obiegu.
Czy znaczy to, ze mam go wymienic, czy moze po prostu przewody nie stykaja dobrze?
A moze sa zasniedziale?
Czy ktos moze mi doradzic w tej kwestii??
Dzieki wielkie!
Irek
Komentarz
-
-
Tak- swiatla dzialaja.
Wyjalem czujnik i jeden ze stykow byl troche przypalony. Jeden z kwadracikow zostal stopiony i pewnie teraz nie styka po obu stronach (na jednym z pinow).
Przeczyscilem go i zalozylem z powrotem do auta, ale kontrolka dalej mruga i piszczy 3 razy po przekreceniu kluczykow :/
Zamowilem juz nowy przelacznik.
Ciekaw jestem czy po zalozeniu nowego bledy sie wyzeruja, czy bede musial je kasowac VAGiem?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dj_lawa23Wyciągnij ten pstryczek nad pedałem hamulca. Rozbierz go i zobaczysz nadpalone w nim styki (miałem to samo w sharanie, jak jeszcze go miałem) Wyczyść te styki z nagaru i złóż włącznik wstaw w swoje miejsce i jak będzie oki pomyśl o kupnie nowego. U mnie pomogło.
16955 - Brake Switch (F): Implausible Signal
gdzie mam szukać tego czujnika nad pedałem hamulca? Tam jest jakaś kratka - trzeba to ściągnąć? Jak to może wyglądać?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maclukegdzie mam szukać tego czujnika nad pedałem hamulca? Tam jest jakaś kratka - trzeba to ściągnąć? Jak to może wyglądać?
tak nad pedałami. Musisz odkręcić taką "kratkę" z gąbka na 2 śrubki - torx chyba.
wygląda +- jak : http://allegro.pl/a3-a4-a6-a8-passat...569358588.html
jak odkręcisz będziesz miał 2 podobne jeszcze.
Ja miałem patrząc od lewych drzwi:
niebieski czujnik - sprzęgło
potem ukochany czujnik położenia stopu :diabelski_usmiech
wymiana prosta - wypinasz stary wpinasz nowy - 5min roboty
pozdrawiam"Łapię chwile ulotne jak ulotka ,ulotne chwile łapię jak fotka..."
Komentarz
-
Komentarz